Badende Project

PROJECT ‘DIE BADENDE’ IS BIJNA VOLTOOID

Algemeen

Sinds 2011 staat de originele Badende bij de kleine steiger van het voormalige zwembad nabij de Berkelbronnen in Billerbeck. De vrouwenfiguur staat aan de waterkant, in een houding alsof ze elk moment het water in kan duiken.

Deze Badende is een opvallende verschijning, in het fraaie rode badpak.

Ze is vervaardigd van kunststof en uit puur handwerk tot stand gekomen door kunstenaar Winfried Nimphius uit Coesfeld, werkzaam bij de sociale werkplaats, de organisatie Interkulturele Begegnungs Projekte (IBP) in Coesfeld.

Enkele jaren geleden kwam het idee naar voren, om in elke grote Berkelplaats eenzelfde Badende aan het water te plaatsen, zodat een markante uniforme uitstraling aan de Berkel aanwezig is, van bron tot monding.

In 2015 zijn de Badendes geplaatst in Coesfeld (bij het Walkenbrückentor), in Gescher (bij de Alferts Mühle), in Stadtlohn (bij het Losbergpark) en in Vreden (bij het Hamelandmuseum).

Aan Nederlandse kant duurde het iets langer voordat de Badendes geplaatst konden worden. Dit had onder meer te maken met de verschillen in organisatiestructuren en regels aan beide zijden van de grens.

Gelukkig kunnen nu de Badendes ook aan Nederlandse kant geplaatst.

In de week van 24 tot 28-10-2016 worden in Borculo, Almen en Zutphen de palen in de Berkel gezet en op 31 oktober a.s. staan de dames erop.

In Eibergen staat de Badende al langer op haar plek.Na een proefperiode aan de Maat staat ze nu op het terrein van de shortgolfbaan aan de Berkel en kijkt ze uit over de Berkel richting de Maat.

Onthullingen

Op 31 oktober 2016 zijn de Badendes in Borculo, Lochem, Almen en Zutphen onthuld.

In Zutphen stond de Badende eerst op een paal in het water, voor de Louisabrug bij de Isendoornstraat. Dit was een tijdelijke locatie en in overleg met verschillende partijen is gezocht naar een definitieve locatie.

In Almen staat de mooie dikke dame op een paal in het water nabij de Spitholterbrug, aan de Vordenseweg.

In Lochem is de Badende bevestigd aan de zijkant van de Zompenloods, iets boven het water.

En in Borculo staat de Badende op een paal in het water, naast het nieuwe podium bij de Washuisbrug.

Kleine Badendes

Intussen maakt IBP ook kleine Badendes van 35 cm hoog, als leuke beeldjes om iemand cadeau te geven. Hiervoor is een mal aanwezig, maar het schilderwerk gebeurt met de hand. Degenen die hier verantwoordelijk voor zijn, hebben er een mooie kunstzinnige taak aan.

Tot slot

We hopen dat de Badendes zullen genieten van het uitzicht over de Berkel en veel aandacht op zich gericht krijgen. Ook op deze wijze zal de Berkel beleefd worden!