Badende Borculo weer vernield

Maandag 16 april was de Badende in Borculo weer op haar sokkel geplaatst. Ze heeft een week kunnen genieten van de zon en de Berkel.

Kompleet gesloopt

Helaas is ze in de nacht van 20 op 21 april totaal vernield. Ze is in diverse stukken gehakt, die door onze vrijwilligers uit het water zijn gevist. De plaat waarop ze op de sokkel is geplaatst, is losgeschroefd en op de aanlegsteiger even verderop gelegd. Er is dus doelbewust gewerkt!

We gaan kijken of getuigen hierover iets kunnen vertellen  of we op de één of andere manier met de dader(s) in contact kunnen komen, om te achterhalen wat de reden van deze vernielzucht is. Ook hopen we dat de schade kan worden verhaald.

De sokkel is leeg…

Het is niet de eerste keer dat de Badende in Borculo is vernield. Ook vorig seizoen was ze regelmatig beschadigd en moest voor een herstelperiode terug naar de kunstenaar. Jammer, dat men niet gewoon naar haar kan kijken, maar altijd moeite wil doen, om haar aan te raken en te vernielen!

Als Stichting 3e Berkelcompagnie en Ver. Vrienden van de 3e Berkelcompagnie bezinnen we ons nog op het vervolg. We hebben in ieder geval aangifte gedaan.

De Nederlandse Badendes staan weer op hun plek

Langs de hele Berkel staat bij elke kern een badende dame.
In de winter worden deze dames allemaal binnen gehaald en in winterslaap gelegd.
Inmiddels is de lente weer begonnen en aan Nederlandse kant staan ze nu allemaal weer op hun plek.
Zie hieronder de foto’s van de laatste die terug gezet is, in Borculo:

‘Beleef de Berkel’: Borculo – Almen

Na de aanpassingen stroomafwaarts van Almen zal nu het gedeelte tussen Borculo en Almen er weer fraaier uit gaan zien.
Op dit moment wordt bekeken wat er mogelijk en wenselijk is.

Bij de Heksenlaak in Zwiep is op 1 februari 2018 een inventarisatie geweest van wensen en ideeën van bewoners van het gebied.
Hier werden presentaties gegeven door de organisaties Waterschap Rijn en IJssel, LTO, Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en de gemeentes Lochem en Berkelland.

Zo’n 140 bezoekers kwamen naar De Heksenlaak om mee te denken en praten over de toekomst van het gebied rond de Berkel.
Welke kansen liggen er voor de landbouw en recreatie?
Wat zijn de mogelijkheden voor de natuur?
Wat begint als een idee of droom kan leiden tot een mooi project. Naast de wensen, ideeën en suggesties die deze avond hebben opgeleverd blijft de overheid in gesprek met inwoners en organisaties, dus doe mee!

Levendig World Café ‘Berkeldal’ in de Burgerzaal te Zutphen

Link

Levendig World Café ‘Berkeldal’ in de Burgerzaal te Zutphen

De Berkel als inspiratiebron


Vrijdagmiddag 17 november 2017 was de Burgerzaal in Zutphen  de sfeervolle setting van een World Café rondom het Berkeldalproces: de ontwikkeling van het Berkeldal van bron tot monding.  Vanaf 13.15 uur stroomden zo’n 80 enthousiaste deelnemers de ruimte binnen.

Lees hier het complete verslag.